Veldbezoek aan ISARD

Veldbezoek aan ISARD/ ICFON projecten in Sindhupalchowk, Nepal

Melanie Stallen, Oktober 2023

Voor het bezoek aan één van de ICFON projecten ging ik uiteraard eerst naar het ISARD office in Kathmandu om de bedoeling van mijn bezoek aan hun veldkantoor in Sindhupalchowk duidelijk te maken. De directeur in Kathmandu was erg open over hoe een office met projectsteun vanuit het buitenland kan draaien onder de huidige Nepalese regels van de overheid. Gelukkig is zowel het hoofdkantoor als het veldkantoor daarvan goed op de hoogte en leveren zij de juiste rapportages en bezoeken aan de belangrijkste Nepalese overheidspartner, de Social Welfare Council, aan.

Tegelijk met twee sociale onderzoekers die voor ISARD werken, ben ik in 4 uur per jeep naar Sindhupulchowk gereden. De ontvangst was hartelijk en gemakkelijk. Wellicht heeft mijn kennis van het Nepalees daarbij wat geholpen; ik merk dat vele deuren open gaan als je de taal spreekt.

ISARD heeft een aantal goede stafleden die in de nabijgelegen heuvels samenwerken met de boeren en gemeenschappen daar. ISARD staf heeft goede kennis van gewassen (akkerbouw) maar ook van dieren (veeteelt), de cultuur en het organiseren van boerenorganisaties (associations), van watersystemen en ook nog van microkrediet en marktwerking. De groep werkt goed met elkaar samen terwijl ze verschillende projecten heeft in dorpen in de buurt.

De aanpak van ISARD is vraaggestuurd (demand based approach): na overleg met de boerengemeenschap worden prioriteiten gesteld. En die zijn meestal: gemeenschapsopbouw (community building), training, verbeteren van de water systemen, toevoeging van gewassen om het voedselpartoon van families te verbeteren; verbeteren van de veeteelt (vaak zijn er een paar dieren per familie), microfinanciering/krediet en sparen en tenslotte hoe een klein bedrijf te runnen. ISARD kijkt maandelijks wie het goed doet en daarna wordt besproken met de boerenorganisatie wie er zou kunnen starten met commerciele landbouw/veeteelt. De groep beslist zelf. Het microkrediet wordt daarna gebruikt voor commerciële landbouw.

De ISARD/ ICFON projecten zorgen ook voor de veeteelt. Het meeste werk voor de dierenarts binnen ISARD is training geven en vaccineren. Daarnaast is er behandeling van ziektes en castreren. Binnen het project moet elke boer een verzekering afsluiten, want sterfte van vee komt vaak voor. Op dit moment is er een vreemde ‘black lumpy skin’ ziekte waarvoor nog geen vaccinatie is gevonden. Er sterven veel dieren.  Het project helpt bij het claimen van de verzekering. Het project heeft ook voor een extra sterk ras gezorgd en alle bokken worden twee keer per jaar gevaccineerd. De boeren leren nu ook over integrated pest management om daarmee gebruik te maken van natuurlijk afval en compost in plaats van pesticiden.

Naar de dorpelingen luisterend en als je over de heuvels kijkt, werkt de ISARD/ ICFON methode goed. In elk dorp worden er verschillende boerenbonden (groepen) opgezet met mannen en vrouwen samen. Boeren zijn behoorlijk druk bezig omdat er door de seizoenen heen niet slechts 1 maar wel 10 producten hun aandacht vragen. De jonge vrouwen zijn enthousiast over de mogelijkheid hun harde werken om te zetten  in producten die naar de markt gebracht worden. Daardoor krijgt de familie wat inkomen.

Uitkijkend over de velden zijn er regelmatig kassen te zien: bamboe of stalen structuren met plastic eroverheen. Het project doneert 25% van de plastic en de metalen tunnels, de rest wordt betaald via het microkrediet systeem. Ook de gemeente doet mee aan de verbetering van de landbouw: met alle bijbehorende formaliteit doneert de voorzitter van regio (ward chairman) het dikke plastic voor de kassen aan de boeren.

Een veelgehoorde verbetering is dat de boeren tegenwoordig samenwerken: zij gebruiken samen de kleine machines voor het land, leren samen nieuwe dingen van elkaar en gaan samen de markt op. Het transport naar een lager gelegen bazaar is in heel Nepal het grootste probleem: voor kleine hoeveelheden zijn de kosten van transport niet rendabel, voor grotere hoeveelheden wel. De dorpen van ICFON/ ISARD liggen zo’n 1-2 uur rijden van de bazaar af.

Samen met de onderzoekers en ISARD staff ben ik twee dagen naar de ICFON dorpen Ghumthang/ Nagpuje, Jalbari (start in 2023), Mangka (start in 2022) en het hoogste dorp Bwase gegaan waar ISARD/ ICFON vanaf 2020 samenwerken. Dat ging deels met de jeep en daarna lopend over hangbruggen en smalle paden tussen de landerijen door. Helaas zat het weer niet mee en was er erg weinig zicht op de landerijen. Ook de paden naar de boerderijen waren door de regen slecht begaanbaar.

Niettemin was het zichtbaar en duidelijk uit gesprekken met boeren en dorpsoudsten dat de ISARD aanpak werkt: eerst samen met de bewoners de prioriteiten voor verbetering van de leefomstandigheden in de dorpen vaststellen en daarna stapsgewijs de plannen ten uitvoer brengen.

Binnen de gemeenschappen waar ISARD mee werkt, is er een behoorlijk aantal lage kastes die vaak ook aan de onderkant van de economie staan. Het dorp Mangka bijvoorbeeld telt 1000 mensen: Chetri/ Bhramaan, Dalit en Tamang. Er zijn daar 2 boerenorganisaties opgezet. Het dorp Bwase heeft 600 bewoners waarvan 60-70 kinderen naar de lagere school gaan. Er zijn 4 boerenrganisaties en een gemeenschapsgebouw opgezet. Heel speciaal is dat er 5 toiletten zijn gebouwd bij huizen waar dubbel gehandicapten wonen. Veel bewoners zijn er Tamang.

In het dorp Ghumthang /Nagpuje wonen vooral Newari, Shrestha en Pradhans, Thapa en een aantal Thami. Deze Thami vind je in bijna alle ISARD dorpen. Zij zijn  inheems, arm, lijken mongools en zijn Hindu. Zij weten weinig want ze hebben lang in de jungle gewoond.

In Ghumtang zijn 3 boerenorganisaties opgericht. Het dorp wordt veel geplaagd door aardverschuivingen.

Tegelijk kijkt ISARD bij de keuze van een dorp ook naar de grootte van het landbezit omdat voor uitbreiding van hun gewassen met een ‘tunnel’ (in feite kassen) en voor het opvangen van water in een reservoir wel extra ruimte nodig is. ISARD/ ICFON hebben in ‘hun’ dorpen bij elke boer water aangelegd als eerste conditie voor verdere landbouwontwikkeling.

De diversiteit van landbouwproducten is duidelijk verbeterd: eerst hadden de boeren slechts mustardgreen, mais en gierst. Nu, na 2 tot3 jaar, hebben alle huishoudens producten zoals tomaten, bloemkool, andere kool, radijs, wortel, bonen, pepertjes, uien en vruchten zoals kiwi en avocado.

Naast nieuwe gewassen in kassen, zijn er ook nieuwe producten geintroduceerd zoals koffie. Drie jaar na het planten kunnen koffiebonen geoogst worden. De koffie wordt via het ISARD-office naar de markt in Kathmandu gebracht.

Kortom, ondanks de regen heb ik, vooral dank zij gesprekken met de boeren zelf, een goed idee kunnen krijgen van de verbeteringen in de ISARD/ICFON dorpen. Die verbeteringen hebben een dubbel effect: niet alleen wordt de gezondheid en het inkomen verbeterd maar ook is de lokale samenwerking, ook met het officiele gezag, verbeterd. En, naar we allemaal hopen, zien jonge mensen weer been in het werk in de heuvels en vermindert de uit-migratie van zoveel jongeren in Nepal hiermee.

Ik wens ICFON en ISARD nog vele jaren in dit voor Nepal uitstekende werk.

Zoek

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.