NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoनेपालीEspañol

Wie zijn wij

Het bestuur van ICFON zet zich op vrijwillige basis in voor het slagen van de lopende projecten in Nepal. Dit doen we onder andere door samen met onze partners mee te denken over nieuwe projecten en daarin mee te sturen, projectvoorstellen uit Nepal kritisch te beoordelen, subsidies te werven, het organiseren van sponsoractiviteiten en het geven van voorlichting over Nepal in Nederland. Het benodigde geld wordt bijeen gebracht door onze sponsoren en vele donateurs.

Contact

De verschillende bestuursleden stellen zich aan u voor. Heeft u vragen aan het bestuur, of aan 1 van de bestuursleden? U kunt ons bereiken via het contactformulier.

Voorzitter Wilko Verbakel

Ik raakte geïnteresseerd in Nepal toen ik in 1999 de Langtangtrekking deed. Daarna besloot ik drie maanden les te gaan geven aan de universiteit van Kathmandu en op een middelbare school. De leerlingen/studenten waren verbaasd een leraar te hebben die daadwerkelijk elke dag aanwezig was en ook nog hun vragen beantwoordde! Vanaf dat moment wilde ik me inzetten voor beter en breder onderwijs in Nepal en daarbij horen ook landbouwtrainingen. In 2001 werd ik bestuurslid bij ICFON en verantwoordelijk voor de dorpsontwikkelingsprojecten. Jarenlang heb ik mij ingezet als penningmeester van de stichting en sinds eind 2010 ben ik voorzitter geworden. Ook heb ik mijn vrouw ontmoet in Nepal.

Naast mijn voorzitterschap ben ik projectcoördinator voor ISARD en GFN, onze samenwerkingspartners in Nepal op gebied van dorpsontwikkeling. Ik vond het geweldig om daar te zien dat als boeren geleerd hebben om zoveel groente te telen, ze genoeg te eten hebben en wat inkomen, ze zelf scholen gaan oprichten voor hun kinderen zonder dat wij daarbij nodig zijn. Goed ontwikkelingswerk is jezelf overbodig maken!

In het dagelijks leven heb ik een gezin met twee kinderen en ben ik klinisch fysicus en universitair hoofddocent op het gebied van de radiotherapie in het Amsterdam UMC.

 

Penningmeester Henk Rüger

Penningmeester Henk Rüger

In 2004 kwam ik (samen met mijn vrouw) onverwacht in de gelegenheid om Nepal te bezoeken. En als je eenmaal daar bent geweest dan ben je verkocht. Dus zijn we in 2008, 2010 en 2018  teruggegaan. Na het eerste bezoek ben ik op een Nepal-markt in Den Haag in aanraking gekomen met ICFON.

De aanpak van ICFON sprak me aan. Zo rond mijn 65-ste wilde ik af zijn van mijn min of meer professionele bestuurs- en toezichthoudende taken. In de Samachar las ik dat er al langere tijd een vacature was voor de functie van eindredacteur. Dat leek me een mooie taak om samen met mijn vrouw Lia te gaan doen. In een gesprek met Henk Dijkstra, die toen het eindredacteurschap én het penningmeesterschap invulde, kwam al snel het idee naar voren om het penningmeesterschap van hem te gaan overnemen en dat Lia de Samachar (inmiddels de Samachar Nieuwsbrief) zou gaan verzorgen.

Mijn achtergrond als accountant was daaraan natuurlijk niet helemaal vreemd. Ik heb dat per 1 januari 2017 gedaan, waarbij Henk Dijkstra de rol van administrateur ging vervullen. Na het plotselinge overlijden van Henk Dijkstra in 2019 heeft Gerard van Hal de administrateursfunctie op zich genomen.

 

Sandra Rutten-Kroot

Secretaris Sandra Rutten-Kroot

In 2006 ging ik voor het eerst naar Nepal. Meteen voor ruim 5 maanden. Als student van begin 20 met geen ervaring in een ontwikkelingsland was dit een enorme uitdaging! Vanuit mijn eindstage voor de opleiding docent lichamelijke opvoeding ging ik lesgeven op een school in Pokhara. Daarnaast was het de bedoeling een sportproject op te zetten. Op internet kwam ik bij ICFON terecht. De organisatie sprak me aan vanwege de doelstellingen en het ontbreken van een winstoogmerk. Het ´Play for Peace project´ werd opgericht, een mooi project dat een aantal jaren heeft gedraaid. Ondanks de burgeroorlog die destijds heerste, de armoede en de cultuurverschillen heb ik Nepal sindsdien in mijn hart gesloten.

Eenmaal terug in Nederland bleef Nepal me bezig houden en had ik heimwee naar het prachtige land met de lieve mensen. Ik ben daarom daarna nog 4 keer terug geweest en moet elke keer afkicken als ik terug in Nederland ben. In de zomer van 2012 heb ik alle projecten van ICFON bezocht en ben ik nog enthousiaster geraakt over het werk dat ICFON doet en de resultaten die ik met eigen ogen gezien heb. Nadat ik eerst als vrijwilliger voor ICFON heb gewerkt, ben ik in september 2013 toegetreden tot het bestuur. Eerst als algemeen bestuurslid en sinds een aantal jaren als secretaris. Daarnaast schrijf ik regelmatig stukjes voor de Samachar/nieuwsbrief, houd ik de Facebookpagina bij en ben ik projectcoördinator geweest.

 

Shiba Degenhart

Algemeen bestuurslid Shiba Degenhart

 Ik ben in Nepal geboren als dochter van een Brahmaanse moeder en een Tamang vader. Vanwege armoede ben ik samen met mijn zus op drie jarige leeftijd in een weeshuis terechtgekomen. Kort erna zijn we door onze adoptieouders naar Nederland gebracht en liefdevol grootgebracht. Mijn Nepalese achtergrond heeft mij altijd beziggehouden en na een lange rootsreis van 8 maanden en vele bezoeken erna is Nepal opnieuw mijn (tweede) thuis geworden.

Nadat ik al meerdere jaren actief was voor de Tibetaanse zaak, besefte ik hoe graag ik ook iets wilde betekenen voor mijn eigen geboorteland. Die kans kreeg ik toen ik kennismaakte met ICFON. Ik sloot me in 2005 bij de stichting aan omdat zij via Nepalese partnerorganisaties directe ondersteuning biedt aan Nepalezen. Dankzij deze hulp leren zij zelf het initiatief te nemen om hun eigen leefsituatie en van hun gemeenschap duurzaam te ontwikkelen. Naast mijn bestuursfunctie bij ICFON ben ik werkzaam in de Jeugdzorg.

Vrijwilligers

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.