Het gebruik van kassen in onze projectgebieden

Het weer in de Himalaya kent net als bij ons een zomer- en winterperiode. Nepal kent echter in de zomer ook nog een moessonperiode die grofweg loopt van juni tot en met september. Dat gaat gepaard met grote hoeveelheden regen. Regen is na een droge periode welkom, maar de hoeveelheid tijdens de moesson geeft jaarlijks ook veel problemen. In de steile Himalaya kunnen gemakkelijk aardverschuivingen ontstaan. Die hoeveelheid regen beïnvloedt ook de landbouwproductie in de bergdorpen. Zowel ISARD als GFN hebben daarom in de projecten tunnelkassen geïntroduceerd. Dat zijn halfronde kassen waarin allerlei gewassen worden geteeld, als bloemkolen, tomaten en courgettes. Die kassen beschermen niet alleen de gewassen tijdens de moesson tegen de regen, maar ook tegen de kou in de winter. Ze zijn ook vitaal voor de commerciële doeleinden van de landbouw.

De weersomstandigheden in de Himalaya zijn van grote invloed op de levensduur van tunnels. Elk seizoen moeten de tunnelkassen worden gereconstrueerd als gevolg van schade door het weer. En zo nodig kunnen boeren het aantal kassen op hun bedrijf uitbreiden. Kweektunnels zijn veelgevraagd in de projecten. Het geraamte van een tunnelkas kan in de meest eenvoudige vorm bestaan uit bamboestokken waar speciale plastic folie overheen wordt gespannen.

In de eerste helft van dit jaar zijn er meer dan 30 boeren in 7 verschillende boerengroepen in de regio’s Barhabise en Jalbari voorzien van plastic om de tunnels te bouwen. Bamboe is in ruime mate voorradig, maar heeft een beperkte levensduur.

Het alternatief is de bamboestokken te vervangen door een stalen geraamte. Dat is een veel duurzamere oplossing, die echter gepaard gaat met veel hogere kosten. Daar staat tegenover dat de plastic bedekking 3 tot 4 jaar meegaat. Vanwege de kosten wordt zo’n metalen kas vaak aangelegd door een groep boeren en gezamenlijk gebruikt. Recent zijn met hulp van ISARD weer diverse metalen tunnels gerealiseerd. Zo zijn er dit jaar in Ghumtang en Nagpuje 7 tunnelkassen gebouwd. In de tunnels kunnen allerlei groenten worden verbouwd en door de bescherming die de tunnels bieden kan het teeltseizoen aanzienlijk worden verlengd. Dat biedt mooie kansen voor de commerciële kweek van groenten voor afzet op de plaatselijke of regionale markt. De tunnels zijn ook erg geschikt om stekken op te kweken, bijvoorbeeld koffie-, peper- en kiwiplanten. In Bwase is het kweken van kiwi’s erg populair en daarom is er in het dorp een eigen kwekerij voor stekken van kiwiplanten opgezet. Dat heeft als groot voordeel dat de boeren niet meer de veel hogere prijzen hoeven te betalen voor kiwiplanten van externe kwekers. In Bwase is de kwekerij gevestigd op de boerderij van Sangita Tamang en wordt deze gerund door een vrouwengroep uit het dorp.

Ook het kweken van allerlei soorten paddenstoelen vindt plaats in tunnelkassen. Voorwaarde is wel dat het donker is in zo’n kas, dus moet de tunnel worden afgedekt met zwart plastic. In de tunnel worden de zakken met stro en broed opgehangen, waarop de paddenstoelen (o.a. oesterzwammen) groeien. Hiermee zijn de laatste tijd ongeveer 30 boeren van het benodigde materiaal voorzien. Nadat de paddenstoelen zijn geoogst wordt het stro met de resten van het broed gebruikt als mest. Een mooie vorm van het circulair gebruik van plantaardig materiaal.

Zoek

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.