Gaat Nepalese koffie de wereld veroveren?

Op de IFCON website kunt u zien aan welke projecten uw donaties worden besteed. Graag vertellen wij u iets meer over de ontwikkeling die de boerenbevolking in het Sindhupalchowk district doormaakt. Dit district ligt zo’n 100 km ten noordoosten van Kathmandu. ICFON werkt al heel lang samen met ISARD (Integrated Self-help Association for Rural Development) een onafhankelijke Nepalese organisatie die de armste boerengemeenschappen helpt om geheel zelfvoorzienend te worden. Iedereen die wel eens in Nepal in de bergen heeft gelopen heeft ongetwijfeld de terrassen gezien waarop de boeren hun landbouw uitoefenen. Bewerkelijk en zeer kwetsbaar door aardverschuivingen. ISARD organiseert o.a. de verbetering van de watervoorziening en geeft trainingen aan boeren over hoe en welke landbouwproducten zij kunnen verbouwen, zodat deze boeren door meer variëteit aan te brengen in de teelt van verschillende gewassen minder afhankelijk wordt van een misoogst. Het gaat hier om dorpen die liggen tussen de 900 en 2400 m.

Omdat in de lagere gebieden het klimaat zeer geschikt is voor het verbouwen van koffie is ISARD enkele jaren gelden begonnen met de eerste kweek en teelt van koffieplanten. Dit bleek zeer succesvol te zijn. In verschillende dorpsgemeenschappen van o.a. Balefi en Barhabise zijn veel boeren inmiddels koffie gaan telen. De laatste oogst aan koffie was ongeveer 1000 kg groot. Deze koffie wordt door de boeren gemeenschappelijk aangeboden aan een lokale koffiebrander en heeft inmiddels ook de hoofdstad Kathmandu bereikt. De komende jaren zal naar verwachting de oogst steeds groter worden.

Binnen het bestuur van ICFON houdt Jan Oltvoort zich bezig met het zoeken naar bedrijven die hun naam aan ICFON-activiteiten willen verbinden door mee te helpen aan ontwikkelingen die direct aan hun eigen bedrijf gelieerd zijn. In dit geval is dat dus koffie.

In Nederland is een aantal bedrijven op het gebied van koffie actief. Daarvan zijn er enkele die zich specifiek met niche markten bezighouden en zelf zoveel mogelijk direct bij lokale koffieboeren inkopen (fairetrade initiatieven). Jan Oltvoort is bezig om deze bedrijven te benaderen. Binnenkort hebben wij een gesprek met zo’n bedrijf en onze Nepalese contactpersoon van ISARD. Dus wie weet kunt u binnenkort deze koffie uit Nepal bestellen.

PS: Mocht u zelf binnen uw netwerk personen of bedrijven kennen waarvan u denkt dat zij dit soort activiteiten een warm hart toedragen, dan willen wij u vragen dit aan Jan Oltvoort  door te geven, zodat wij hen kunnen benaderen. Het gaat daarbij niet alleen om koffie, maar ook om andere landbouwproducten en kruiden die in Nepal worden verbouwd. U kunt Jan bereiken via de algemene mail van ICFON info@icfon.nl of telefonisch via 06-53299684.

Search

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.