Benefietconcert Eef van Breen

Waarom geeft een gerenommeerde Nederlandse componist en musicus uit de jazzscene geheel belangeloos een benefietconcert voor de wederopbouw van Nepal? Eef van Breen: “Ik leef en woon hier in luxe en wil met dit concert nagaan of ik op deze manier een, ook voor mezelf, zinvolle bijdrage kan leveren aan mensen die het met veel minder moeten doen”. Alleen al om zo’n gedachte zou je Eef van Breen aan je borst willen drukken. Een man die met zijn groep een deel van zijn kostbare vrije tijd beschikbaar stelt en op die manier een niet alledaagse bijdrage levert aan de hulp aan mensen in Nepal. Daarbij past respect en erkentelijkheid.

Benefietconcert Eef van Breen ICFON 1Zo’n vijftig mensen waren aanwezig bij dit bijzondere concert dat precies een jaar na de eerste aardbeving van 25 april 2015 werd georganiseerd door ICFON en de Stichting Eef van Breen Producties. Het concert vond op een al even bijzondere plaats: een zaal in “Pllek” in Amsterdam Noord dat is opgebouwd uit zeecontainers op de NDSM-werf pal aan het IJ. Het concert werd geopend met een compositie die razend knap aansloot op beelden op het videoscherm die de gevolgen van de aardbeving lieten zien: chaos, wanhoop en de rauwheid van de werkelijkheid na de beving. Eef van Breen lichtte toe dat het zijn bedoeling was om met dit stuk aan te geven dat “de groep er graag een mooie voorstelling van wil maken, maar dat het vanavond wel ergens over gaat”. Daarmee werd de toon gezet voor de rest van de avond: een serieus onderwerp als reden voor het concert, maar gelardeerd met lichtvoetige, deels geïmproviseerde praatjes van Eef die zorgden voor een spontane band met het publiek. Eef mocht dan op enig moment wel zeggen dat hijzelf zijn vertelsel die avond wel niet zijn sterkste punt vond, het publiek waardeerde zijn vertelacts en de sfeer die hij daarmee creëerde buitengewoon.

Het eerste deel van het concert werd voorafgegaan door een inleiding van ICFON bestuurslid Shiba Degenhart over wat er zich een jaar geleden in Nepal afspeelde. De voorstelling voor de pauze bestond uit muziek die de Eef van Breen Group speelt tijdens de voorstellingen van Borgen, een negen uur durend toneelspektakel  van het Noord Nederlands Toneel. Het is belevingsmuziek, misschien niet altijd even gemakkelijk toegankelijk, maar wel heel bijzonder en het blijft je geweldig boeien. Tussen de stukken door vertelde de voorzitter van ICFON, Wilko Verbakel, nog eens over de noodzaak de bewoners in de getroffen gebieden na de rampzalige aardbevingen te blijven helpen bij het voorzien in menswaardige onderkomens en bij manieren om aan de dagelijkse behoefte aan eten en drinken te komen. Ook liet hij zien hoe ICFON met de lokale Nepalese samenwerkingspartners in de eerste periode na de aardbevingen op diverse manieren noodhulp had verstrekt.

Na de pauze pakte de Eef van Breen Group de draad weer op met muziek uit hun theatervoorstelling ‘Much Ado About Nothing”.Benefietconcert Eef van Breen ICFON  3 Om nog eens te benadrukken dat experimenteren en improvisatie even goed aan het ensemble kleven als strak uitgevoerde arrangementen liet Eef zich door het publiek verleiden om een stuk dat hij normaal op trompet speelde deze keer zingend te vertolken. Tegen het einde van de van de voorstelling introduceerden hij nog twee special guests: twee Nepalezen, Arpan Pokharel en Chosang Kheyab, die eerst met begeleiding van de Eef van Breen Group, een lied zongen dat ze hadden geschreven naar aanleiding van de aardbevingsramp. Daarna bracht Eef met zijn musici een speciale Engelstalige versie van het Nepalese volkslied, waarna Arpan en Chosang de Nepalese versie zongen. Een indrukwekkend moment en mooie afsluiting van de voorstelling, zij het dat Eef van Breen er niet aan ontkwam om daarna nog een mooie toegift te spelen.

De benefietavond heeft een opbrengst van 1109 euro opgeleverd wat in zijn geheel wordt besteed aan de wederopbouw in Nepal.

Samenvattend:

Een gerenommeerde componist en musicus, die belangeloos een boeiende avond verzorgt en daarmee ICFON de mogelijkheid biedt weer wat extra inspanningen te doen om de door de aardbeving zwaar getroffen mensen in de districten Gorkha en Sindupalchok in Nepal weer op weg te helpen en dat alles in zaal van een bijzondere lokatie. De dank aan de Eef van Breen Group is groot. Wie er niet was: jammer, die heeft wat gemist!

 

Search

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.