New Tulips’ School (NTS)

Een van de oudste projecten van ICFON is de New Tulips’ School, die in 1997 van start is gegaan. Deze school staat in de wijk Koteswor in Kathmandu en is bedoeld voor kinderen van de allerarmste families. Bijna al deze families zijn de afgelopen jaren vanuit dorpen ver weg naar Kathmandu verhuisd, in de hoop op een beter leven. In 1997 heeft ICFON het eerste schoolgebouw neergezet en 10 jaar later is er een groot, 3 verdiepingen hoog en aardbevingsbestendig gebouw bij geplaatst. Er zijn reeds veel kinderen die daar hun eindexamen hebben gehaald (dit jaar 29, zoals u kunt zien op de foto). Hoewel alleen de allerarmste kinderen daar naar school gaan, vaak van families die maar 1 of 2 kamers huren om de wonen, eten, koken en slapen, haalt de school de beste eindexamenresultaten van de hele omgeving, en soms zelfs van heel Kathmandu! Dat komt door de gedrevenheid van alle docenten, waarvan een aantal zelf op de NTS heeft gezeten en van Mrs. Meena Aryal, hoofd van de school en haar man Hom Nath. Kinderen kunnen gratis extra lessen volgen en de 8 weken voor de eindexamens gaan ze van ’s ochtends 6 tot ’s avonds 6 naar school omdat ze op school beter kunnen leren dan thuis, in een kamer met veel familieleden.

Hoewel sommige van de families gesponsord worden en wat geld ontvangen van donoren, is ICFON de enige donor van de school. Bijna alle kinderen moeten een beetje schoolgeld betalen, naar gelang de mogelijkheden van de families. Dat zorgt er ook meteen voor dat de meeste ouders erg betrokken zijn bij de school. De ouderavonden worden elk jaar uitstekend bezocht. Ondanks dat het schoolgeld voor de meeste kinderen slechts rond de 200 Rs per maand is, hoeft ICFON dit maar aan te vullen met € 5..000 – 8000 per jaar om alle lopende kosten te betalen. Dit geld wordt door u, donateurs, bij elkaar gebracht. Denkt u eens in, dat voor 10 – 15 Euro per kind, er meer dan 500 kinderen naar een uitstekende school kunnen!

Dit staat in schril contrast tot sommige andere particuliere initiatieven, waar kinderen naar Kathmandu worden gehaald voor een nieuw gestarte boarding school. Op zulke scholen zijn de kosten per kind vaak tussen de € 800 en 1.000 per jaar, een factor 80 hoger dan wat ICFON hoeft te betalen per kind. Wij zijn geen voorstander daarvan, want kinderen worden uit de dorpen gehaald om in een stad op te groeien met alleen maar andere kinderen. Ze hebben bijna geen contact met familie en het is ook nog eens erg duur. Als dit geld besteed zou worden aan ondersteuning van de ouders in het dorp, bijvoorbeeld met landbouwprojecten zoals ICFON doet, dan kon de hele familie geholpen worden en was het ook niet nodig om kinderen naar een “boarding school” te halen.

U ziet dat donaties aan ICFON zeer efficiënt worden besteed en dat we ontzettend veel kunnen doen met uw donaties! Hoewel ICFON de afgelopen jaren niet expliciet gevraagd heeft om donaties voor de lopende kosten van NTS, moeten we nu toch weer op zoek naar donaties. Firma Kellerman is jarenlang een grote sponsor geweest van NTS en had een fonds aangelegd waaruit we NTS een aantal jaren konden betalen. Helaas zijn we in 2023 door dit fonds heen en om door te gaan met onze financiering moeten we voor 2023 € 7.000 bij elkaar krijgen voor NTS. Hopelijk helpt u ook mee!

Search

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.