3 jaar leven met Corona

Bijna 3 jaar geleden werd Covid-19 in Nepal ontdekt. Sinds kort echter is er een nieuw probleem op het gebied van de volksgezondheid: de dengue-epidemie. Covid 19 is niet verdwenen (zelfs president Bidya Devi Bhandari heeft het net gehad), maar het lijkt zich nu te vermengen met het Dengue virus. Tijdens de afgelopen moesson heeft dit virus al 39  levens geëist in Nepal en meer dan 30.000 mensen zijn besmet. Net als met Covid is het moeilijk te zeggen hoeveel slachtoffers er daadwerkelijk  zijn; er wordt uitgegaan van veel meer besmette mensen. Het Dengue virus lijkt een soort subvariant van het Coronavirus, waar nu de Omikronvariant in Nepal heerst. De Omikronvariant zorgt dan weer voor meer sterfgevallen. Het vaccineren blijkt nog steeds zinvol te zijn. Onderzoeken laten zien dat er veel minder mensen overlijden als ze gevaccineerd zijn.

In Nepal is 80% volledig gevaccineerd. De mensen die in het ziekenhjuiis werden opgenomen met Covid waren meestal niet gevaccineerd. “Ik had onlangs een meisje, die haar ouders en een broer had verloren aan Covid die niet waren gevaccineerd”, herinnert Sher Bahadur Pun, een viroloog in het Teku-ziekenhuis in Kathmandu, zich. In Nepal werden, net als elders, de begindagen van de pandemie gekenmerkt door een ongebreidelde stroom aan verkeerde informatie over het coronavirus. Het grote publiek was traag met het aannemen van veiligheidsprotocollen, wat heeft bijgedragen aan meer dan 1 miljoen gevallen van Covid en 12.000 doden in Nepal. Wereldwijd zijn er tot nu toe meer dan 630 miljoen gevallen en minstens 6,5 miljoen doden door Covid.

De pandemie versterkte het handen wassen, de hygiëne en het dragen van maskers in Nepal, wat op zijn beurt ook hielp om het aantal gevallen van tuberculose, tyfus, griep en andere infectieziekten te verminderen. Maar de grootste verstoring werd veroorzaakt door herhaalde lockdowns die leidden tot een economische crisis in Nepal, de laatste tijd nog verergerd door de Russische invasie van Oekraïne. Dit alles heeft de verbeteringen in voedingsniveaus en de gezondheid van moeders en kinderen vertraagd. “Landen als Nepal zullen zich niet alleen moeten voorbereiden op nieuwe opkomende ziekten, maar ook op opnieuw opduikende en bestaande infecties. En de enige manier om dat te doen is door ons gezondheidssysteem te versterken”, voegt Pun eraan toe. “We moeten beginnen met het opleiden van ons medische personeel en het upgraden van de gezondheidsinfrastructuur. Dat is de grootste winst van de pandemie.”

In het Teku-ziekenhuis testen veel patiënten van viroloog Sher Bahadur Pun ook negatief op dengue. Het vermoeden is dat de muggen die hen hebben gebeten een ander virus kunnen hebben, zoals Zika of Chikungunya, dat in India is gedetecteerd. “De symptomen lijken erg op elkaar en worden overgedragen door dezelfde mug”, voegt hij eraan toe.

Covid-19 is slechts een van de vele pandemieën. Maar het zal niet de laatste zijn. Mensen worden  blootgesteld aan zoönosen, virussen die van dier op mens kunnen overspringen. Door toename van het internationaal reizen kunnen infecties zich snel over de wereld verspreiden.

Terwijl Nepal en India zich voorbereiden op het derde jaar van de Covid-19-uitbraak, lijkt het ergste voorbij. Er was een wereldwijde crisis en miljoenen doden voor nodig om ons eraan te herinneren voorbereid te zijn op de volgende pandemie.

(bron: Nepali Times)

Zoek

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.