Afronding projecten ISARD en start nieuwe projecten

Ondanks alle perikelen met COVID zijn in de afgelopen twee jaren de werkzaamheden binnen de projecten van ISARD zoveel mogelijk voortgezet. Met heel veel inzet van de medewerkers is ISARD er in geslaagd om de geformuleerde doelen van de lopende projecten in zeer grote mate te realiseren. Daardoor konden in 2021 de projecten op een verantwoorde manier worden afgesloten. Een mooi moment om eens in grote lijnen langs de afgesloten projecten te lopen en voortuit te kijken naar de nieuwe projecten.

Werkgebied

Het werkgebied van ISARD ligt in het district Sindhupalchowk, dat ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandhu ligt met als centrale plaats Barhabise. Als u op de website van ICFON kijkt ziet u onderaan een kaartje van een deel van Nepal rond Kathmandhu. Als u links boven in de kaart klikt op “grotere kaart bekijken” en u volgt vanuit Kathmandu de weg H03 (de Araniko Highway), die naar China loopt (het voormalige Tibet), dan komt u vanzelf langs Barhabise. Als u de kaart een aantal keren met de “+” rechtsonder verder vergroot ziet u langzamerhand alle hierna genoemde dorpen verschijnen. Hoe verder u vergroot hoe meer namen er tevoorschijn komen. Dan hebt u wat meer idee over het werkgebied van ISARD.

Er zijn drie gebieden in het district Sindhupalchowk waar ISARD al langere tijd projecten heeft uitgevoerd. TripuraSundari/Barhabise Rural Municipality met dorpen als Piskar, Chokati, Dhuskun, Karthali, Gorthali en Tauthali is het oudste werkgebied. Het tweede gebied is Balefi Rural Municipality met de dorpen Mankha Bwase, Badarpa en Chimling. En tenslotte is er Bhotekosi Rural Municipality met de dorpen Phulpingkatti en Marming vlakbij de Chinese grens. In 2021 is ook in Ghumthang (ook vlakbij de Chinese grens, maar dan aan de linkerkant van de H03) met werkzaamheden gestart.

TripuraSundari/Barhabise

Het werk voor de ICFON-projecten in TripuraSundari/Barhabise is afgerond. Dat wil niet zeggen dat er in dit gebied geen activiteiten meer plaats vinden. ISARD werkt samen met het lokale bestuur verder in de landbouwsector, waarvoor samen met ICFON de basis is gelegd. De JTA’s (de landbouwspecialisten) en social mobilizers koppelen de boeren aan overheidsprogramma’s, subsidies, dierenartsen, leningen etc. Samen met het lokale bestuur heeft ISARD een JTA-opleiding helpen starten. Het beëindigen van de ICFON-projecten betekent dus zeker niet dat er niets meer gebeurd. Integendeel, ISARD blijft zich inspannen om hetgeen bereikt is met ICFON-steun verder uit te bouwen.

Kwekerij Duskhun Nepal ontwikkelingshulp

Balefi

In Balefi Municipality beleefde het project in Mankha Bwase het vierde jaar De activiteiten in dit laatste jaar bestonden voornamelijk uit het helpen van de boeren om hun werkzaamheden in de praktijk af te stemmen op de agrarische agenda. Met andere woorden: worden de activiteiten uitgevoerd op het juiste moment in het jaar. In 2021 was er tevens aandacht voor het uitbreiden van de bedrijfsomvang van boeren door middel van microkredieten, het binnenhalen van overheidssubsidies en aansluiten bij overheidsprogramma’s. Een klein aantal boeren betrok stekken e.d. via de gemeenschappelijke kwekerij.

In Mankha Bwase doet 80% van de huishoudens mee met het telen van groente. Met de kweek van tomaten en groente moet elk huishouden ongeveer € 150 tot € 200 kunnen verdienen. In de vier groepen die zijn geformeerd zitten 2-3 boeren die commercieel tomaten, chilipepers, groenten en paddenstoelen kweken. Die verdienen daarmee ieder € 900- € 1.000 extra inkomen. Dit is op zich te zien als een prestatie omdat er in 2017 bij de start van het project nauwelijks boeren waren die wat extra’s verdienden met de verkoop van groenten. ISARD streeft naar een herhaling van een dergelijk resultaat in Mankha Badarpa.

Tomatenteelt in tunnelkas Nepal ontwikkelingshulp ICFON

Mankha Badarpa

In 2021 startte ISARD het werk in Mankha Badarpa. Er werden trainingen gegeven aan 152 huishoudens gericht op het formeren van diverse groepen, het opzetten van spaargroepen en het onder de knie krijgen van basisbeginselen van landbouw. In 2022 wordt dit (evenals in Mankha Bwase) gevolgd door trainingen voor commerciële landbouw, het kweken van paddenstoelen (oesterzwammen en shiïtake), het telen van koffie en veevoer. In Chimling ( een Dalit-gemeenschap van 55 huishoudens) worden soortgelijke activiteiten gestart. In het voorgaande jaar is daar al aandacht besteed aan de groepsvorming en social mobilizing. Het proces verloopt niet echt soepel. De gemeenschap is niet erg pro-actief. Met inzet van een landbouwdeskundige (JTA) en mensen uit Mankha Bwase, die destijds wel enthousiast reageerden op de plannen van ISARD, is het doel de mensen in Badarpa in ieder geval mee te krijgen in het streven naar betere groenteproductie. 

De grond in het gebied van Mankha is goed geschikt voor het kweken van groente, paddenstoelen, chilipepers en koffie. De kleine markt in Khadhichaur is bereikbaar voor boeren in Mankha en andere dichtbijgelegen dorpen en vormt zo een stabiele afzetmarkt. In Badarpa moet nog wel aandacht worden besteed aan de watervoorziening om de landbouw goed op gang te krijgen

Kweken van oesterzwammen Nepal ICFON

Marming

Marming ligt zo’n 20 km van de belangrijkste marktplaats Barhabise. De meeste families behoren tot de Thami, Tamang, Sherpa en Newars. In het dorp is er een basisschool, maar voor voortgezet onderwijs moeten kinderen een uur reizen. Bijna alle huishoudens leven van basisvoedsel (rijst, linzen, tomaten en wat sla). Maar weinig inwoners doen aan kitchen gardening (kweken van eigen groente) tijdens de moesson, maar in het winterseizoen wordt er op geen enkele manier geboerd. Doordat er nauwelijks een inkomensbron is hebben ongeveer 15 mensen er voor gekozen om werk in het buitenland te zoeken. Per persoon kan er dan 20.000 tot 30.000 roepie (€ 150- € 200) worden verdiend voor het thuisfront. Lokaal werk zoeken levert ongeveer evenveel op, maar werk is heel moeilijk te vinden. Als er werk is betreft het seizoensarbeid. Veeteelt komt nauwelijks voor.

De hoogte en het weer lijken gunstig voor het kweken van kardemom. Water wordt niet echt als een probleem gezien. Met goed groepsmanagement en wat essentiële trainingen moet het mogelijk zijn in enkele jaren commerciële landbouw op te zetten.

stekken zwarte kardemom Nepal project ICFON

Ghumthang

Van Ghumthang is het ongeveer 30 minuten lopen naar Sakhuwa Bazar en vandaar is het nog 14 km naar Barhabise. Voor de aardbeving van 2015 waren een paar jonge mensen bezig met commerciële landbouw. Na de aardbeving was het vanwege de terreinomstandigheden moeilijk om de markt te bereiken. Daardoor kwam er ook een eind aan de commerciële groenteteelt. 

De meeste huishoudens hebben een kleine groentetuin, maar een behoorlijk deel van het beschikbare landbouwareaal wordt niet gebruikt. Water is geen probleem. Slechts een paar huizen beschikken niet over een goede watervoorziening.

Het gebied is erg goed geschikt voor het telen van koffie, voor veeteelt en commerciële groenteteelt. Er zijn wel wat groepen geformeerd, maar die worden onvoldoende geleid. Dat vraagt om wat meer training om ze op het goede spoor te krijgen. Met wat meer basisvaardigheden voor commerciële groenteteelt en een betere verbinding met de markt biedt Ghumthang veel potentieel om zich verder te ontwikkelen.

Marming bijeenkomst groepsmanagement
Search

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.