Play for Peace: promoten van sport en spel onder Nepalese kinderen (gesloten)

Geplaatst in: Projecten | 0

Bezig met laden van kaart...

Bezig met laden

Het sportproject Play for Peace, dat in 2006 werd opgericht door Loes Meulenbroeks en Sandra Rutten-Kroot in Hetauda, het zuiden van Nepal, stopt. Loes en Sandra hebben in samenwerking met Nepal Educational Support Trust (NEST) in het zuiden van Nepal het sportproject destijds opgezet om de arme kinderen meer aan het sporten te krijgen en het belang van sport in te laten zien aan de omgeving. In 2006 was er nog volop oorlog in Nepal en door te sporten en samen te werken konden de kinderen even de dagelijkse beslommeringen vergeten.

In schooljaar 2010-2011 heeft het project een doorstart gekregen toen 3 studenten vanuit een samenwerking met de CALO in Zwolle een aantal maanden naar Nepal gingen om les te geven en in kaart te brengen wat er nodig was om het sportproject te continueren. Ze hebben goed werk verricht maar ook bleek dat er weinig input kwam vanuit Nepal en dat de docenten in Nepal veel van de Nederlandse studenten af lieten hangen. Het schooljaar erna, 2011-2012, gingen er opnieuw 3 studenten naar Nepal om les te geven, materialen te ontwikkelen en docenten op te leiden. Er was geld ingezameld voor onder andere de aanleg van sportvelden. Het is de studenten gelukt een multifunctioneel sportveld te realiseren met mogelijkheden tot voetbal, basketbal en volleybal. Helaas bleek dat er bij NEST steeds minder tijd was om energie te stoppen in het sportproject. Daarnaast kwamen weinig scholen met ideeën en eigen initiatieven.

Bas Kroot en Sandra Rutten-Kroot zijn in augustus 2012 nog éénmaal terug gegaan om in kaart te brengen wat nodig was. Tijdens dit overleg kwam naar voren dat NEST een hoop ideeën had en beloofden ze om initiatief te tonen en voorstellen te doen richting ICFON. Jammer genoeg is het ze niet gelukt zich hieraan te houden. Tevens bleek dat het geven van gymlessen geen prioriteit heeft op scholen. Voldoen aan de eindexameneisen en leerlingen opleiden naar een diploma is in Nepal erg belangrijk en tijd inlassen voor gymlessen hoort daar niet bij. Aangezien er op een gegeven moment geen feedback meer gegeven werd door NEST , geen voortgangsrapportages meer werden gestuurd en we niet meer hoorden wat de scholen deden met bijvoorbeeld de activiteitenmappen die de studenten hadden gemaakt, is besloten te stoppen met het Play for Peace project.

Jammer voor de studenten en de overige betrokkenen maar gelukkig hebben de studenten een stuk bewustzijn met betrekking tot sport gecreëerd in Hetauda en omgeving. Ook hebben ze kinderen en docenten laten zien wat er mogelijk is en wat belangrijk is richting de toekomst. Hopelijk kunnen de docenten en kinderen datgene wat ze van de studenten geleerd hebben voortzetten en overdragen aan hun opvolgers.

ICFON bedankt de studenten Roos Kwakkel, Mayke Heijmerink, Nicole van de Ven, Naomi Geurds, Michiel Warmerdam en Esther Fuite voor hun enthousiasme, inzet en doorzettingsvermogen. Het geld wat nog in de pot zat voor het sportproject ´Play for Peace´ zal ingezet worden voor het project voor de arme landloze boeren van CHESS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.