ISARD: brede dorpsontwikkeling, inclusief commerciële landbouw

Geplaatst in: Projecten | 0

Bezig met laden van kaart...

Bezig met laden

ISARD (Integrated Self-help Association for Rural Development) bestaat al ruim twintig jaar. Stichting ICFON steunt ISARD sinds 1993, toen er werd gewerkt in één dorp. ISARD werkt nu in 30 dorpen, waarbij elk dorp ongeveer zeven jaar financiële steun krijgt. Na die tijd wordt een gemeenschap geacht zelfstandig verder te kunnen gaan, en biedt ISARD nog technische ondersteuning of advies. ISARD start voortdurend projecten in andere dorpen, waarbij altijd integrale dorpsontwikkeling voorop staat. ISARD bestaat uit een team van ontwikkelingswerkers, doorgaans gespecialiseerd in landbouw, veeteelt, onderwijs of gezondheidszorg.

Doelstelling

Hoofddoel is het stimuleren van de dorpsontwikkeling in rurale gebieden in het district Sindupalchowk (in de bergen ongeveer 100 km ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu), door de mensen te leren zichzelf te organiseren en gezamenlijk te streven naar een hogere levensstandaard door middel van het vermeerderen van kennis. Vooral de landbouw en veeteelt zijn van groot belang, want dat is immers het middel van bestaan voor de meeste dorpelingen. ISARD stuurt sterk op een mentaliteitsverandering als basis van ontwikkeling. De projecten worden in overleg met de dorpelingen vastgesteld, de zogenaamde “demand based” aanpak. Er zijn dus geen vaststaande kant-en-klare programma’s voor dorpen, want elk dorp heeft zijn eigen specifieke behoeften en problemen.

Doelgroep

De nadruk ligt bij de arme boerengemeenschappen in de streek. Dit betreft vooral etnische Thami- en Pahari-gemeenschappen, die een kastenloze status bezitten. Het merendeel van de mensen is analfabeet en bovendien bezitten zij geen of slechte stukken grond. Voor leningen in het commerciële circuit betalen zij zeer hoge rentes en doorgaans zijn zij niet in staat om zich tot andere (overheids)bronnen te wenden. De mensen halen niet het VN-bestaansminumum van $1,25 per dag. Ook andere mensen dan de genoemde etnische minderheden kunnen als doelgroep worden aangemerkt, indien hun niveau van ontwikkeling en welvaart laag is.

Op eigen aanvraag leren volwassenen te lezen en te schrijven. Vooral veel vrouwen nemen deel aan de alfabetiseringscursussen. Vaak parallel hieraan loopt het oprichten van spaargroepen, waaruit micro-kredietprogramma’s ontstaan. Deze programma’s zijn populair vanwege de lage rente die wordt gevraagd, en vanwege het feit dat het de dorpsbewoners zélf zijn die het kapitaal hebben bijeengebracht en beslissen over de leningen die ermee worden gefinancierd. Ook hierin spelen vrouwen een grote rol. Aldus ontstaan kleine coöperaties in de armste gemeenschappen.

dorpsontwikkeling

ICFON en ISARD

ICFON is de grootste donateur van ISARD, en ook Chautaara vzw uit België, met wie ICFON samenwerkt, neemt ongeveer een vijfde van de begroting voor zijn rekening. Op zijn beurt wordt ICFON voor dit project stevig ondersteund door alle particuliere donateurs, en ook door enkele grotere insti­tutionele donateurs. De belangrijkste daarvan zijn Impulsis, het gezamenlijke loket voor ontwikkelingssamenwerking van ICCO, Kerk in Aktie en Edukans, en Stichting Ontwikke­lingshulp Assendelft.

ISARD werkt onder een strakke regie van non-discriminatie en gelijke kansen voor alle bewoners, etniciteiten en kasten, tot in de bestuursvormen toe.

ISARD en de overheid

Sinds enkele jaren wordt de samenwerking tussen ISARD en de overheden steeds beter. Was er al een goede samenwerking met het District Ed­ucation Office, in 2011 startte ook een goede samenwerking met het Agriculture Develop­ment Office en het District Veterinary Office. Zij gingen kleine “joint ventures” aan met ISARD, en in de ogen van ICFON is dat een toe te juichen ontwikkeling, want Nepalezen gaan zelf aan de slag, al of niet gestimuleerd door plaatselijke successen van ISARD.

Geïntegreerd

In de naam van ISARD zit het woord “inte­grated”, waarachter een enorme veelzijdig­heid van activiteiten (en daarmee ontwikkeling) schuil gaat:

  •  Alfabetisering van volwassenen
  •  “Live skill” trainingen, over gezondheid, mondigheid, family planning, samenwerking
  •  Onderwijsstimulering voor kinderen
  •  Stichting van scholen in achtergebleven gemeenschappen
  •  Basisgezondheidszorg door verpleegkundig opgeleide mensen
  •  Inkomensverbetering door verbetering van natuurlijke landbouwmethoden, veeteelt en ambachten
  •  Verantwoord bosbeheer
  • Ontwikkeling van coöperaties (verkoop van groenten en zuivel), kredietfaciliteiten en het leren managen hiervan

Wilt u dit project steunen?

U kunt onder “Bericht” aangeven dat u dit specifieke project wil steunen. U kunt dit ook leeg laten, dan zal ICFON uw geld met de grootste zorg besteden aan de lopende projecten.

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag * 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.