Agro Business Creation: dorpsontwikkeling en inkomensverbetering door landbouw

Geplaatst in: Projecten | 0

Bezig met laden van kaart...

Bezig met laden

Sinds april 2010 steunt ICFON het Agro Business Creation project (ABC). Het project wordt uitgevoerd door de partner van ICFON, CHESS Nepal (Child Health and Environment Save Society Nepal).

Het ABC project ligt aan de rand van de Annapurna Conservation Area op twee uren rijden met de jeep vanaf de stad Pokhara. Ondanks dat het gebied vlakbij de bekende Annapurna trekkingroute ligt, wordt het niet bezocht door toeristen.

Het project richt zich op inkomensverbetering van de armste bevolking, meestal afkomstig van de laagste kasten (Dalits), maar ook arme Brahmanen en andere etnische groepen doen mee in het project. Zo krijgen boeren bijvoorbeeld trainingen op het gebied van (commerciële) landbouw, veeteelt en hygiëne.

Ontwikkelingshulp NepalDorpsontwikkeling en hulp aan nepal

Aanpak

ICFON gelooft dat de hulp altijd maar tijdelijk nodig moet zijn. Daarom zijn allerlei trainingen van de mensen in de dorpen het belangrijkste onderdeel van het project. ICFON wil dat mensen zelfstandig in hun levensbehoefte kunnen voorzien, niet afhankelijk van hulp van buitenaf. Daarom is er veel aandacht besteed aan ondernemerschap, naast de standaard trainingen op het gebied van het verbouwen van groente en houden van vee. Ook stimuleert ICFON om tussen de dorpen onderling ervaringen uit te wisselen tussen de boeren, waardoor er een brede basis ontstaat van de noodzakelijke kennis met betrekking tot landbouw en veeteelt. Hiervoor zijn verschillende “go-and-see” dagen georganiseerd. Boeren gaan hierbij op bezoek bij andere boeren om zo ervaring en kennis op te doen.

Naast de trainingen steunt ICFON de doelgroep-dorpen ook met fysieke zaken, zoals zaden en vee. Echter, ook hier denkt ICFON weer verder dan alleen het doneren van bijvoorbeeld geiten. Deze geiten moeten ook in een goede, veilige, schone stal staan om onnodige sterfte aan ziektes te voorkomen. Daarom heeft ICFON, naast het steunen van dorpelingen door het ter beschikking stellen van 50 geiten, ook bijgedragen aan het bouwen van 5 nieuwe geitenstallen. Overigens wordt het meeste niet gratis ter beschikking gesteld, de dorpelingen moeten dit na 1-2 jaar weer terugbetalen aan Chess Nepal. Zodoende krijgt Chess Nepal een budget terug dat later weer in andere dorpen ingezet kan worden.

Aandacht voor allerarmsten

Tenslotte zijn er in 2014 ook twee projecten gestart voor de allerarmsten die wegens gebrek aan land niet mee konden doen met de andere landbouw en veeteeltprojecten. Hoewel de basis van duurzame zelfstandigheid ligt in de zelfredzaamheid van de mensen op het gebied van voeding, is het de visie van ICFON om integrale dorpsontwikkeling na te streven. Daarom hebben 6 Dalits die van oorsprong smid waren, maar hun beroep bijna niet meer beoefenden. trainingen gekregen in het smeden en  het bouwen van een goede en veilige werkomgeving. Ze hebben ook leningen gekregen om nieuw materiaal aan te schaffen. De smeden kunnen nu producten van betere kwaliteit maken en ze kunnen het hele jaar door hun vak uitoefenen. De smeden kunnen de materialen die ze leren produceren verkopen in grotere steden zoals Pokhara. Naast het opleiden van smeden zijn er ook 9 kippenboeren opgeleid. Ze hebben geleerd hoe ze de kippen kunnen verzorgen, hoe ze de grootste productie eieren kunnen leveren en ze leren wat voor voedsel de kippen nodig hebben. Deze boeren hebben een lening gekregen voor de eerste 50 kippen. Voor zowel de smidse als de kippenstallen was maar weinig land nodig. Zodoende hebben we ook de laatste groep dorpelingen, die anders buiten de boot vielen, kunnen helpen. De reden dat deze twee onderdelen zo laat gestart zijn is dat het even duurde voordat ICFON besefte dat een kleine groep mensen niet mee konden doen door gebrek aan land. ICFON bestuursleden zijn toen zelf gekomen met het initiatief iets te doen voor deze allerarmsten, om zo met het totale project alle dorpelingen te bereiken.

In maart 2013 heeft onze voorzitter het ABC project bezocht. Op Flickr kunt u een fotoverslag vinden.

Wilt u dit project steunen?

U kunt onder “Bericht” aangeven dat u dit specifieke project wil steunen. U kunt dit ook leeg laten, dan zal ICFON uw geld met de grootste zorg besteden aan de lopende projecten.

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag *Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.