Nepalconferentie 2017

Op 1 oktober vond in de Waalse kerk in Amsterdam de vijfde Nepalconferentie plaats die werd georganiseerd door het consulaat van Nepal, Stichting Nepal, ICFON en NSN (Nepal Samaj Nederland). De opkomst met ongeveer 50 personen van (voornamelijk) allerlei hulporganisaties was goed te noemen.

Na de opening door de ambassadeur van Nepal voor de Benelux, de heer Lok Bahadur Thapa, brak Krijn de Best, voorzitter van de Stichting Nepal, een lans voor het inrichten van een platform van hulporganisaties met als doelstelling gezamenlijk grotere projecten te kunnen aanpakken. Het idee klinkt aantrekkelijk, maar is in essentie niet helemaal nieuw. Ook in het verleden zijn er pogingen gedaan om tot meer samenwerking te komen, maar de praktische invulling is daarbij een lastig onderwerp gebleken. Voor een dergelijke federatie er is, zal er dan ook nog een heleboel werk moeten worden verzet.

Interessant was de inleiding van Sara Kinsbergen, onderzoeker aan de Radboud Universiteit, over de uitkomsten van haar onderzoek naar kleine(re) hulporganisaties (door haar Particuliere Initiatieven (PI) genoemd). Uit haar onderzoek bleek dat de ingezamelde bedragen door de PI’s de laatste jaren procentueel flink toenemen. De ondersteuning die grote hulporganisaties als Oxfam, Wilde Ganzen en Impulsis aan de PI’s geven neemt echter fors af doordat de overheidssubsidies zijn stopgezet. Het door Sara zo genoemde “establishment” heeft het moeilijk; er blijft teveel aan de strijkstok hangen en de resultaten zijn moeilijk meetbaar. Tenslotte had Sara nog een aantal tips om het succes van een PI te continueren of verder uit te breiden. Daarbij noemde zij onder meer het samenwerken met de lokale overheid en andere PI’s.

Na de pauze leidde Wilko Verbakel een aantal sprekers in rond het thema “Water in Nepal”. Twee studenten van de Wageningen Universiteit vertelden over hun ervaringen met solair aangestuurde waterpompen in de Terai. Cedrick Gijsbertsen daarna gaf een toelichting op een irrigatieproject in de Himalaya, dat hij voor Samsam water uitvoerde in samenwerking met Tashi Delek. Hij ging onder meer in op het probleem rond de plaats van bronnen in berggebieden en hoe water te krijgen op plaatsen waar die bronnen niet (dichtbij) zijn. Jammer was dat het geplande half uur discussie met de zaal door de dagvoorzitter werd gereduceerd tot vijf minuten, omdat hij wilde vasthouden aan de geplande eindtijd. Wel was er daarna nog voldoende tijd om elkaar te spreken onder het genot van een hapje en een drankje.

Search

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.