Vier jaar ICFON en dan ……

De meeste projecten van ICFON hebben een looptijd van zo’n vier jaar. Soms kan het een jaar korter zijn, soms kan zo’n termijn vanwege bijzondere omstandigheden een jaar langer zijn. IDLEP (Integrated Livelihood Development and Environment Protection) is de naam van het project dat ISARD de laatste vijf jaar heeft uitgevoerd. Bivas Neupane (de directeur van ICFON) heeft in het jaaroverzicht 2022 in het kort aangegeven hoe het er nu mee staat en hoe het verder gaat met dit project nadat het voor ICFON is afgesloten.

Zoals gebruikelijk was dit project gericht op het verbeteren van de leefomstandigheden van diverse gemeenschappen met lage inkomens in het district Sindhupalchowk. Die gemeenschappen bestonden uit minderheidsgroepen als Thami, Pahari, Tamang en Dalits. In projectgebieden als Badarpa, Bwase en Dhuskun zijn de inwoners zelfvoorzienend geworden met behulp van intensieve trainingen en ondersteuning van en toezicht door social mobilizers (specialisten die de bevolking stimuleren), JTA’s (landbouwspecialisten) en andere stafleden van ISARD. Deze gemeenschappen hebben nu plaatselijke kwekerijen die groenteplanten en jonge fruitbomen kunnen produceren waardoor de boeren de resultaten van het project een vervolg kunnen geven.

De boeren hebben langzamerhand hun werkzaamheden uitgebouwd tot commerciële landbouw met ondersteuning voor de aanschaf van landbouwgewassen, plastic tunnels, zaden en stekken. Het stadium van voedselzekerheid is bereikt en nu wordt landbouw uitgebouwd tot een activiteit waarmee daadwerkelijk inkomen wordt gegenereerd. In deze gebieden is het kweken van diverse soorten seizoensfruit en commerciële groenteteelt geïntroduceerd. De boeren zijn nu in staat om vruchten als kiwi, lychees, druiven en avocado’s te produceren die een hoge marktwaarde hebben. In Bwase en Dhuskun zijn kiwi-kwekerijen opgezet waarvan 200 huishoudens profiteren.

Ze produceren ook groenten als tomaten, radijs, bloemkool en bonen en daarnaast specerijen als Sichuanpepers, gember en knoflook. Hiermee kan een gevarieerd voedselpatroon worden opgebouwd met veel voedingsstoffen. De extra productie kan worden verkocht voor extra gezinsinkomen. Een andere belangrijke factor om het inkomen te verbeteren betreft de teelt van koffie. In 2022 zijn er aan 87 boeren stekken van koffieplanten verstrekt.

Het is, ook voor u als donateur, belangrijk om te weten dat vier jaar investeren in het IDLEP-project heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van de leefomstandigheden in de dorpen. Die vooruitgang stopt niet zodra ISARD het door ICFON gefinancierde traject heeft afgesloten. Overigens zijn daarbij ook belangrijke bijdragen van andere donerende organisaties uit Nederland en België betrokken. De bereikte resultaten krijgen dus een prima vervolg en het is ook mooi te weten dat ISARD daarbij een oogje in het zeil houdt en bijspringt waar dat zinvol of nodig is.

Henk Rüger

Meld u aan voor de Samachar nieuwsbrief

U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar en kan deze altijd opzeggen wanneer u wilt.

Na uw inschrijving via dit formulier ontvangt u een email met daarin een bevestigingslink waar u op moet klikken. Pas hierna wordt uw inschrijving doorgevoerd. Veel plezier met het lezen van onze nieuwsbrief.