Het bestuur van ICFON zet zich op vrijwillige basis in voor het slagen van de lopende projecten in Nepal en Nederland. Dit doen we onder andere door projectvoorstellen uit Nepal kritisch te beoordelen, subsidies te werven, het organiseren van sponsoractiviteiten en het geven van voorlichting over Nepal in Nederland.

De verschillende bestuursleden stellen zich aan u voor. Heeft u vragen aan het bestuur, of aan 1 van de bestuursleden? U kunt ons bereiken via het contactformulier.

Voorzitter Wilko Verbakel

Ik raakte geïnteresseerd in Nepal toen ik in 1999 door dit bijzondere land reisde. Daarna besloot ik drie maanden les te gaan geven aan de universiteit van Kathmandu en op een middelbare school. De leerlingen/studenten waren verbaasd een leraar te hebben die daadwerkelijk elke dag aanwezig was en ook nog hun vragen beantwoordde! Vanaf dat moment wilde ik me inzetten voor betere onderwijsmogelijkheden in Nepal en sloot me in 2001 aan bij ICFON. Jarenlang heb ik mij ingezet als penningmeester van de stichting en sinds eind 2010 ben ik voorzitter geworden. Ik ben projectcoördinator voor ISARD en CHESS, onze samenwerkingspartners in Nepal. Daarnaast besteed ik vele uren per jaar aan het werven van fondsen en het organiseren van bijeenkomsten, zoals de ICFONdag.

Penningmeester Henk Rüger

In 2004 kwam ik (samen met mijn vrouw) onverwacht nog in de gelegenheid om Nepal te bezoeken. En als je eenmaal daar bent geweest dan ben je verkocht. Dus zijn we in 2008 en 2010 teruggegaan. Na het eerste bezoek ben ik op een Nepal-markt in den Haag in aanraking gekomen met ICFON. De aanpak van ICFON sprak me aan. Zo rond mijn 65-ste wilde ik af zijn van mijn min of meer professionele bestuurs- en toezichthoudende taken. In de Samachar las ik dat er al langere tijd een vacature was voor de functie van eindredacteur. Dat leek me een mooie taak om dat samen met mijn vrouw Lia te gaan doen. In een gesprek met Henk Dijkstra, die toen het eindredacteurschap en het penningmeesterschap invulde, kwam al snel het idee naar voren om het penningmeesterschap van hem te gaan overnemen. Mijn achtergrond als accountant was daaraan natuurlijk niet helemaal vreemd. Ik heb dat per 1 januari 2017 gedaan waarbij Henk Dijkstra de rol van administrateur is blijven vervullen en Lia het eindredacteurschap van de Samachar op zich heeft genomen, waarbij ik als medelezer en back-up optreedt.

Secretaris Sandra Rutten-Kroot

Bestuur ICFON Sandra RuttenIn 2006 ging ik voor het eerst naar Nepal. Meteen voor ruim 5 maanden. Als student van begin 20 met geen ervaring in een ontwikkelingsland was dit een enorme uitdaging! Vanuit mijn eindstage voor de opleiding docent lichamelijke opvoeding ging ik lesgeven op een school in Pokhara. Daarnaast was het de bedoeling een sportproject op te zetten. Op internet kwam ik bij ICFON terecht. De organisatie sprak me aan vanwege de doelstellingen en het niet hebben van een winstoogmerk. Het ´Play for Peace project´ werd opgericht. Ondanks de burgeroorlog die destijds heerste, de armoede en de cultuurverschillen heb ik Nepal sindsdien in mijn hart gesloten.

Eenmaal terug in Nederland bleef Nepal me bezig houden en had ik heimwee naar het prachtige land met de lieve mensen. Ik ben daarom daarna nog 3 keer teruggeweest en moet elke keer afkikken als ik terug in Nederland ben. In de zomer van 2012 heb ik alle projecten van ICFON bezocht en ben ik nog enthousiaster geraakt over het werk wat ICFON doet en de resultaten die ik met eigen ogen gezien heb. Ik heb als vrijwilliger de afgelopen jaren af en toe klusjes gedaan voor ICFON en vindt het dan ook een eer dat ik nu (september 2013) gevraagd ben om tot het bestuur toe te treden.

Algemeen bestuurslid Nini Jonkman

Enkele jaren geleden ben ik in Nepal geweest voor een trekking door het Annapurna gebergte. Naast de prachtige natuur werd ik vooral geraakt door de vriendelijkheid van de Nepalezen. Ondanks de armoede zijn de mensen in Nepal enorm gastvrij. Terug in Nederland bleven de mensen die ik daar had ontmoet in mijn hoofd zitten en ik realiseerde me dat ik ook in Nederland iets voor Nepal wilde doen.

Op dat moment zocht ICFON vrijwilligers en na een gesprek met Wilko ontmoette ik de andere bestuursleden. De insteek van ICFON om de armste mensen in de dorpen zelfredzamer te maken spreekt mij heel erg aan. Ook het feit dat iedereen bij ICFON zich vrijwillig inzet om zoveel mogelijk geld daadwereklijk aan de projecten in Nepal te besteden vind ik erg mooi. Sinds het begin heb ik me vooral bezig gehouden met het contact met de sponsoren. En als bestuurslid denk ik tegenwoordig ook mee over het evalueren van onze projecten in Nepal.

Algemeen bestuurslid Shiba Degenhart

Bestuur ICFON Shiba DegenhartIk ben in Nepal geboren als dochter van een Brahmaanse moeder en een Tamang vader. Op drie jarige leeftijd werd ik door mijn Nederlandse ouders uit het kindertehuis Bal Mandir in Kathmandu geadopteerd en kwam naar Nederland. Ik voel me zowel in Nederland als in Nepal erg thuis. Ik was al meerdere jaren als vrijwilliger actief voor de Tibetaanse zaak, toen ik na mijn HAVO diploma samen met mijn zus Bimala acht maanden naar Nepal ging. Tijdens die reis besefte ik hoe graag ik wat wilde doen voor mijn eigen geboorteland. Die kans kreeg ik toen ik na mijn opleiding “Cultureel Maatschappelijke Vorming” kennismaakte met ICFON. Ik sloot me in 2005 bij de stichting aan omdat zij directe ondersteuning en begeleiding biedt aan Nepalezen in Nepal. Via deze hulp kunnen zij zelf het initiatief nemen om de leefsituatie van hun gemeenschap duurzaam te ontwikkelen. Daarnaast ben ik sinds 2004 werkzaam voor de International Campaign for Tibet.